Jak Zaprojektować Funkcjonalną Kuchnię?

Udostępnij:

spis treści

Każdego dnia spędzamy w kuchni dużo czasu gotując, piekąc, sprzątając. Dlatego projektując kuchnię, dobrze jest zadbać o to, by była nie tylko ładna, ale także funkcjonalna, urządzając ją zgodnie z zasadami ergonomii. Dlaczego? Prawidłowa ergonomia w kuchni potrafi skrócić czas przygotowywania posiłków nawet o 60%.

Trójkąt Roboczy i Wydzielenie Stref W Kuchni

Codzienne przyrządzanie posiłków to szereg powtarzalnych czynności. Wypakowywanie zakupów i wkładanie ich do lodówki, wyjmowanie ich, gdy zaczynamy gotowanie, mycie, krojenie, wrzucanie do garnka lub innego naczynia, które ustawiamy na kuchence lub wstawiamy do piekarnika. 

Aby nasza praca była efektywna, kuchenne sprzęty i meble powinny ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy, w którym najważniejsze sprzęty, czyli lodówka, kuchenka i zlewozmywak tworzą wierzchołki tego trójkąta.

Dzięki zastosowaniu zasady trójkąta roboczego, wszystkie niezbędne meble i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, w zasięgu naszego wzroku i rąk. Poprawia to komfort pracy w kuchni, ponieważ nie trzeba pokonywać dużych odległości w czasie przygotowania posiłków.

Odpowiednie ulokowanie sprzętów i mebli w ramach trójkąta roboczego dzieli kuchnię na pięć stref:

  • przechowywania produktów spożywczych,
  • mycia/sprzątania,
  • przygotowywania posiłków,
  • przechowywania naczyń i innych przyborów kuchennych,
  • gotowania/pieczenia.

Jak To Wygląda W Praktyce?

Sprzęty i meble w trójkącie roboczym powinny być ustawione w następujący sposób:

  • od wejścia do kuchni dobrze jest umiejscowić lodówkę i zamrażarkę (strefa przechowywania produktów spożywczych),
  • obok lodówki przyda się szafka do wykładania zakupów oraz blat (ok. 40-60 cm) do czyszczenia, krojenia i obierania wyjętych z lodówki produktów (strefa przechowywania produktów spożywczych),
  • następnie powinien znaleźć się zlewozmywak do umycia i wypłukania produktów, ociekacz, kosz pod zlewozmywakiem na odpady oraz zmywarka (strefa mycia/sprzątania),
  • kolejno dobrze jest zaplanować główny blat roboczy (ok.60-120 cm) – na nim będziemy przygotowywać potrawy do gotowania i pieczenia (strefa przygotowywania posiłków),
  • nad blatem przydatny jest ciąg szafek na przyprawy i inne produkty spożywcze, a poniżej blatu szafki na naczynia (strefa przechowywania naczyń i innych przyborów kuchennych),
  • w następnej kolejności umieszczamy płytę grzewczą wraz z okapem oraz piekarnik (strefa gotowania/pieczenia),
  • za płytą powinien się znaleźć blat lub stolik (ok. 40-60 cm), służący do stawiania gotowych już dań oraz do gromadzenia brudnych naczyń.

Oczywiście każda kuchnia ze względu na wielkość i kształt pomieszczenia będzie wyglądała nieco inaczej. Meble możemy ustawić w kształcie litery U lub L, po obydwu stronach, czyli dwurzędowo, bądź wzdłuż jednej ściany – będzie to tzw. kuchnia jednorzędowa. Niemniej jednak powinniśmy zachować opisany powyżej ciąg roboczy i wydzielić poszczególne strefy.

O Czym Jeszcze Warto Pamiętać?

Przy planowaniu wymarzonej, ładnej, a jednocześnie funkcjonalnej kuchni warto zwrócić uwagę także na:

  • wysokość blatów, uwzględniającą nasz wzrost oraz możliwość wykonywania prac kuchennych na siedząco – uniwersalna wysokość to 85 cm od podłogi, ale można ją zmieniać, np. przy pomocy regulowanych nóżek,
  • odległość pomiędzy blatem, a szafkami wiszącymi – standardowo wynosi ona 50 cm, przy czym osoby wysokie powinny podnieść tę granicę o min. 10 cm, aby móc wygodnie korzystać z kuchni,
  • odpowiednią liczbę gniazdek elektrycznych, do których możemy podłączyć drobne kuchenne sprzęty,
  • funkcjonalne oświetlenie całej kuchni, a szczególnie blatu roboczego, zarówno poprzez dzienne światło wpadające przez okno, lampę lub lampy umieszczone na środku sufitu oraz oświetlenie umieszczone bezpośrednio nad blatem,
  • opcję spiżarni do przechowywania zapasów – chłodnego pomieszczenia przy kuchni z dużą ilością szafek i półek, przydatnego szczególnie wówczas, kiedy mamy w zwyczaju robić większe zakupy, np. raz w tygodniu lub przygotowywać przetwory na zimę.
error: Content is protected !!